Geschiedenis van De Porcelijne Lampetkan                                                     

 

  

In mei 1995 opende Léon-Paul van Geenen de deuren van zijn Porcelijne Lampetkan. Aanvankelijk wilde hij zijn antiekzaak dopen tot de Porceleyne Fles. Hij woonde als tiener immers op de voormalige locatie van deze fabriek en begon er zijn handel en verzameling Delfts blauw aardewerk. Maar aangezien de Porceleyne Fles als enige van de de vele Delftse plateelfabrieken nog bestaat, ging dat niet op. Het werd vervolgens De Porcelijne Lampetkan. Uiteindelijk een zeer toepasselijke naam als je bedenkt dat de initialen van Van Geenens voornaam overeenkomt met het merkje van deze zeventiende-eeuwse plateelfabriek: LPK of kortweg LP. Bovendien beschikt Van Geenen over veel gemerkte stukken van deze oude plateelfabriek.

Inmiddels weten vele antiekliefhebbers De Porcelijne Lampetkan wel te vinden. Zelfs de echtgenote van de Russische premier Medvedev heeft een bezoekje gebracht aan de zaak en nam een aantal vaasjes mee naar huis. Dat zij iets van haar gading kon vinden, is niet vreemd. Want met vijf antiquairs onder één dak, waaronder Van Geenens vader, zijn er diverse specialismen te vinden. Kunst, antiek, curiosa, Delfts keramiek, maar ook zilver en glaswerk. De afgelopen jaren heeft de antiekzaak zich echt ontwikkeld tot een kunstcentrum in het klein.

In 1998 kocht Van Geenen het pand Voldersgracht 26 en opende daar een antiekhandel. Een bijzonder pand, het zou namelijk het ouderlijk huis van Vermeer geweest kunnen zijn. Aan de negentiende-eeuwse gevel is daar nu niet veel meer van te zien. Ondanks de verbouwingen die het pand gedurende de eeuwen heeft ondergaan, brengen enkele elementen aan de binnenzijde je echter wel in de tijd van Vermeer. In 2010 restaureerde Van Geenen het pand aan de Voldersgracht, waardoor er meerdere authentieke elementen in zicht kwamen. Zo zijn er zeventiende-eeuwse tegels in het huis gevonden die weer een mooie plek hebben gekregen. Aan de linkerzijde is een zeventiende-eeuwse muur zichtbaar gelaten omdat daar goed te zien is dat er de stookplaats heeft gezeten.
Het 19e eeuwse stuc plafond is in oude luister hersteld en het toilet achter in de zaak straalt met zijn oude plavuizen en originele Delftse tegels daadwerkelijk de tijd van Vermeer uit.

Na de verbouwing werd de zaak gedoopt tot Kunst- & Antiekhandel Van Geenen. Naast meubels en curiosa vindt de liefhebber er vooral zeventiende- en achttiende-eeuws Delfts aardewerk en tegels. Bijzonder zijn daarnaast enkele stukken chinees aardewerk en diverse bodemvondsten.

Van Geenen is ook een expert in taxaties van Delfts Blauw.
Zo af en toe worden er TV opnames gemaakt, in verband met Vermeer, door nationale- en internationale- TV-zenders, inclusief die uit Japan.Antiekbeurs in Rosmalen

De Porcelijne Lampetkan


Receptie met antieke glazen en borden


Voldersgracht 26


Stadhuis Delft


Nieuwe Kerk Delft

Voor het gebruik van 17e en 18e eeuwse Delftse tegels zijn legio mogelijkheden.
U kunt ze verzamelen. Bijvoorbeeld met bepaalde afbeeldingen, of uit een favoriete periode.
Een andere mogelijkheid is het betegelen van bijvoorbeeld het toilet, zoals op bijgaande foto's is te zien.
Interesse? Vraag ons naar de mogelijkheden.
(klik op een foto voor een vergroting)